ASSORTIMENT – OLIE
OLIJFOLIE
Ligurië
Smaak: Romig, zacht, fijn, amandelachtig, rond en fruitig.
Lekker bij: Gegrilde groenten, aardappelpuree, pasta met vongole of pesto.
Olijfsoort: 100% Taggiasca.
Sicilië
Smaak: Fris, grassig en groen.
Lekker bij: Salades, mozzarella, visgerechten, groene boontjes.
Olijfsoort: 100% Noccelara dell’Etna.
Foggia
Smaak: Stevig groen, iets bitter, licht peperig en groene tomaat.
Lekker bij: Salades, geroosterde vis, gestoomde groenten, stamppot.
Olijfsoort: 100% Peranzana.
Umbrië
Smaak: Groen, fruitig en licht peperig.
Lekker bij: Burrata, mozzarella, antipasti, salade, brood.
Olijfsoort: 80% Maraiolo, 15% Frantoio, 5% Leccino.
Toscane
Smaak: Stevig, complex, groen bitter, kruidig en smaak van artisjokken.
Lekker bij: Brood, stevige ribollita-soep, gegrild rood vlees, carpaccio.
Olijfsoort: 40% Frantoio, 10% Moraiolo, 40% Leccino, 10% Olivastra.
Tarragona
Smaak: Licht, elegant fruitig, rond en smaak van appel.
Lekker bij: Spaanse visgerechten, linzensalade, brood, salade, humus.
Olijfsoort: 100% Arbequina.
Cordoba
Smaak: Zwarte olijf, honing, zoet en vol.
Lekker bij: Gazpacho, pan con tomate, linzenschotels, bonengerechten en roomijs.
Olijfsoort: 100% Hojibanca.
Lesbos
Smaak: Fris, licht nootachtig en zoetig.
Lekker bij: Salades, visgerechten, brood, kip uit de oven.
Olijfsoort: geheel biologisch 33% Ladolia, 33% Adramitiani, 33% Kolovi.
Kreta
Smaakt: Romig, vol groen en fris.
Lekker bij: Griekse salade, visgerechten, tzatziki, geroosterd vlees en geroosterde vis.
Olijfsoort: 100% Koroneiki, Terra Creta.
Provence
Smaakt: Zwarte olijf, rijp fruit en aards.
Lekker bij: Salade niçoise, aïoli.
Olijfsoort: Salonenque, Aglandau, Verdale en Grossane.
ANDERE OLIE
Basilicumolie
Door middel van infusie krijgt deze olijfolie (van de Tarragona-olijf) een aromatische basilicumsmaak.
Citroenolie
Met het persen van de olijven worden ook direct citroenen mee geperst. De olie komt uit Gaeta in Italië.
Walnoot- en walnoothazelnootolie
De notenoliën van de familie Castagne uit Martel in de Franse Dordogne worden nog op ambachtelijke wijze gemaakt, waaronder het persen in een eeuwenoude molen.
Arganolie
Deze zeldzame olie van de arganvrucht wordt ook wel Marokkaans Goud genoemd. De smaak is nootachtig en complex. Arganolie wordt op traditionele wijze geperst.
Pompoenpitolie
Men zegt dat de beste pompoenpittenolie uit Oostenrijk komt. Zo ook deze prachtige zwartgroene biologische olie. Heerlijk bij brood en in salades en soepen.
Sesamolie
We hebben twee soorten sesamolie in ons assortiment: een krachtige Chinese en een mildere Franse variant.
Truffelolie
De witte truffelolie van het merk Gubbio is zacht en subtiel. Je hoeft er maar weinig van te gebruiken om een heerlijke hint van truffel aan je gerecht te geven.
We verkopen bovendien ook zwarte truffelolie van het merk Urbani, voor een milde paddenstoelensmaak.
Zonnebloemolie
Onmisbaar bij het maken van mayonaise, maar ook perfect om mee te frituren.
Druivenpitolie
Deze olie kan tot hoge temperatuur verhit worden en is daardoor ideaal om in te fonduen. Een totaal andere functie: druivenpitolie is de perfecte olie om een houten snijplank mee in te smeren waardoor die langer meegaat.
Arachideolie
Arachideolie wordt ook wel pindaolie of aardnotenolie genoemd en is dé wokolie bij uitstek.
Chiliolie
Een pittige rode chilipeperolie, om bijvoorbeeld een pizza mee op te peppen of een pastagerecht meer pit te geven.
Knoflookolie
Lekker om aardappelen in te bakken.
Knoflook-chiliolie
Heerlijke olie om bijvoorbeeld garnalen en gamba’s in te bakken of te gebruiken voor pasta arrabiata.